Ons huis in St.Willebrord

Ergens tussen Breda en Roosendaal, in West-Brabant, ligt een dorp, dat luistert naar de naam St.Willebrord. Een dorp met een kleine 10.000 inwoners, en onderdeel uitmaakt van de gemeente Rucphen. Deze gemeente bestaat uit vijf kernen, te weten, Rucphen, Sprundel, St.Willebrord, Zegge en Schijf, waarbij Schijf de kleinste is en St.Willebrord de grootste.

Het eerste wat opvalt, als je St.Willebrord binnenkomt, zijn de huizen. De vrije bouw overheerst hier. In het oude gedeelte zijn het hoofdzakelijk ouderwetse rijtjeshuizen, maar kom je net buiten de kern, rijzen de villa's en bungalows uit de grond. Dit heeft hoofdzakelijk als reden, dat de beroepsbevolking van St.Willebrord, hoofdzakelijk uit bouwvakkers bestaat. Het is niet altijd zo geweest. St.Willebrord of 't Heike, zoals de bewoners zelf zeggen, was voor de laatste wereldoorlog, en tijdens deze oorlog, rijk aan smokkelaars. Maar dat is allemaal verleden tijd. Nu is het gewoon een kwestie van kei- en keihard werken.

De bijnaam 't Heike, of zoals de Willebrorders zeggen, Teike, stamt nog uit de tijd dat St.Willebrord nog geen naam had. Het was een samensmelting van de Sprundelse en Rucphense heide.

Pastoor Bastiaansen
Ad de Bok
Twee van de meest invloedrijkste mensen van St.Willebrord waren, pastoor Bastiaansen en pastoor de Bok, Bokske. Pastoor Bastiaansen heb ik persoonlijk nooit gekend, maar pastoor de Bok wel. En hoe! Zelden een mens gezien en gekend, die zo met zijn parochianen meeleefde als de Bok. Por Dios, wat een man. Zowel voor Bastiaansen als voor de Bok, zijn standbeelden opgericht, in de kern van het dorp. En terecht.
Ook in verschillende takken van de sport, heeft St.Willebrord zijn sporen verdient. Wie herinnert zich niet Wim van Est. De legendarische val, in de tour de France. Pontiac horloges, heeft die val nog gebruikt in een reclamespot. Wim van Est, 70 meter viel hij in een ravijn, zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac liep nog!! Of wat dacht U van Rini Wagtmans? Die witte bles op zijn voorhoofd, die beelden zullen wij nooit vergeten. Of Woutje Wagtmans? Dit zijn zomaar een paar grootheden uit de wielersport. En biljarten, Chris v.d.Smissen. En de grootste driebander die Nederland nu rijk is, Dick Jaspers. Misschien niet zo bekend, maar voor het dorp toch wel altijd belangrijk geweest, de duivensport.

Mocht U ons dorp willen bezoeken, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de kerk, die onder leiding van pastoor Bastiaansen is gebouwd, en veel later door pastoor de Bok is gered van een wisse ondergang. Bezoekt U ook de begraafplaats bij de kerk, en sta even stil bij de graven van deze twee, door mij aanbeden, mannen.